Nieuwe Blog: Self Fulfilling Prophecy in Hypothekenland

Gister schreef ik een wat ongenuanceerd berichtje over de keuzes van de ING. Immers wilde ik dat het berichtje zou passen in de 140 tekens die Twitter mij toeliet om te tikken…….Nu neem ik de ruimte om wat uitgebreider te schrijven over de gemaakte keuzes van de ING en de gevolgen hiervan.

De ING heeft gekozen om een bank te worden voor de Main Stream. De ING wil 80% van de bevolking kunnen bedienen en de overige 20% moet maar elders naar toe gaan. Alle uitzonderingsmogelijkheden die er waren, alle bespreek mogelijkheden die er waren die zijn er niet meer.

De ING neemt (bizar genoeg) zelfs afscheid van een Lineaire hypotheek….. Omdat blijkbaar 80% van de bevolking hier niet op zou zitten wachten. Of komt het omdat 80% van de adviseurs (zowel onafhankelijk als afhankelijk) niet verteld dat een Lineaire hypotheek veruit de goedkoopste hypotheekvorm is……misschien?

Dit terwijl ik net op de valreep (wijzigingen waren per 1-2) een hypotheek mogelijk heb gemaakt bij de ING voor een klant die in 2012 een BKR A2 (voor de niet kenners, dat is een zeer vervelende) codering heeft gekregen. Met een toelichting, met maatwerk, met veel eigen geld, met schenking ouders, met super medewerking van de ING medewerkers….. Bloed, zweet en tranen en natuurlijk niet heel erg rendementsvol kan ik me voorstellen. Maar wel met voldoening en uiteindelijk een zeer betaalbare hypotheekconstructie (50% lineair en 50% annuïteiten) voor deze klanten. Iedereen blij, behalve de bestuursvoorzitter van de ING denk ik uiteindelijk…….

Ik heb de ING account manager gezegd dat zij bij deze wijziging moeten gaan concurreren met de prijsvechters. De standaard geldverstrekkers die top zijn in snelheid en rente. Ik ben grote fan van MUNT. Ik denk dat ik bijna 30% van mijn klanten bij MUNT onderbreng. Veel klanten passen in het perfecte plaatje van MUNT. Maar ik weet ook dat ik bij MUNT niet hoef aan te komen, met een wat afwijkende situatie. Ik probeer het niet en dat is natuurlijk precies wat de ING wilt. Niet meer lastig gevallen worden met de discussies over wel en niet haalbare posten. Maar ze zullen dus wel verdomd strak op het rentebeleid moeten gaan zitten. 0,1% te duur….. vergeet het maar. We pakken er wel een die scherper is. Geen betaalpakket bij de ING? vergeet het maar we gaan wel naar een bank die scherper is en deze eis niet stelt…. En dat is echt jammer, maar het is een keuze.

Vandaag heb ik hier alleen maar meer over na zitten denken.

Is dit niet een gevalletje van Self Fullfilling Prophecy? Als we maar hard genoeg roepen dat hypotheken binnen 1 uur geregeld zijn, dan gaat iedereen het vanzelf geloven. Wil vooral de bankenwereld dit niet heel erg graag voor elkaar krijgen? Niet omdat het daardoor goedkoper (laat staan beter) wordt voor de klant….. maar omdat er meer rendement kan worden gemaakt. Alles draait om kostenreductie en kostenefficiënt werken. En gatver zit ik mij zelf in de dagelijkse praktijk op de werkvloer daar ook niet af en toe op te betrappen?

De keuzes die de ING maakt zijn een overwinning voor de onafhankelijke adviseur. De keuzes die de handelsbanken allemaal maken, zijn een teken dat ons vak (het van van de onafhankelijke adviseur) bestaansrecht heeft en behoud. Laten we elkaar niet gek maken en gewoon zorgen dat we onze klanten in de gaten houden en ontzorgen! Laat de digitalisering ons daarbij helpen, maar toch zeker niet ons ambacht overnemen.

Ik heb bijna dagelijks de op het oog meest eenvoudige klanten aan tafel. Die op het oog echt kat in het bakkie zijn……Juist deze klanten hebben zo’n behoefte aan het wegnemen van hun onzekerheid. Behoefte aan begeleiding in de wirwar van regelgeving en fiscaliteiten. Inzicht in de wildgroei van geldvertrekkers.

Ik geloof dat 80% (of misschien wel meer dan dat) behoefte houdt aan deze vorm van begeleiding. Laat de overige 20% die dat niet heeft, maar kiezen voor de standaard begeleiding van de banken of gebruik maken van de internethypotheek. En uiteraard is ook die andere 20% van harte welkom bij mij (of ik bij u thuis) voor een kop koffie en een goed onafhankelijk gesprek!

Ruben Wateler

Erkend Hypothecair Planner
Erkend Financieel Adviseur
Franchisenemer
Hypotheek Ede
0318-693499
www.hypotheek-ede.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *